WAMP services not running..
Posted by: thecalcentre (---.range81-130.btcentralplus.com)
Date: October 07, 2020 12:50PM

I have had WAMPserver 2.5 running on a Win 7 machine now for many years, running a small repair fault database that is shared and accessed across a network by a team of engineers, however it has recently stopped working and I really need to get it fixed.

The error I get is:

Warning: mysqli::mysqli(): (HY000/2002): No connection could be made because the target machine actively refused it. in C:\wamp\www\include\class.db.php on line 41



The problem lies (I think) is that the Wamp icon is amber, and not green.

I have checked that port 80 is free, when I check it shows that Apache is correctly using it...
Your Port 80 is actually used by:
Server Apache/2.4.9 (win64) PHP/5.5.12
Cannot install the Apache Service, please stop the service and start again

I have tried to install the service & restart
I don't have Skype on the machine

When I open Windows services to check what is running...

WAMPAPACHE64 - Started - Manual
WAMPMYSQLD64 - - Automatic

If I try and restart the WAMPMYSQLD64 service and then check the logs it shows these 4 errors:


Plugin 'InnoDB' init function returned error.
Plugin 'InnoDB' registration as a STORAGE ENGINE failed
Unknown/unsupported storage engine: InnoDB
Aborting

There are no other Apache services running, IIS isn't installed, nothing really ever gets changed or used on the machine it runs on, it pretty well sits idle most of the time, just serving this database to us. Defender and Firewall is currently turned off.

We haven't updated any WAMP server settings or programs



- its really important I get it working somehow as it contains a lot of valuable data so any help would be appreciated!

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: RiggsFolly (Moderator)
Date: October 07, 2020 01:06PM

Hi,

Couple of point:

MySQL normally runs on port 3306, Apache runs on 80.

If MySQL does not start it has nothing to do with port 80 or Apache.


Things like this do not happen just to make your life difficult. What has changed between MySQL working and now when it does not.
Did you change anything in the my.ini file?

Please can you show us a complete set of messages for a mySQL Startup from the MySQl error log (c:\wamp\logs) and the Event viewer (for MySQL only) if there is anything in there other than good status messages.

---------------------------------------------------------------------------------------------
(Windows 10 Pro 64bit) (Wampserver 3.2.0 32bit & 64bit)
<Apache versions MULTIPE> <PHP versions MULTIPLE> <MySQL Versions MULTIPLE>
<MariaDB versions MULTIPLE> <phpMyAdmin versions MULTIPLE> <MySQL Workbench 8.0.19>

Read The Manuals Apache -- MySQL -- PHP -- phpMyAdmin
Get your Apache/MySQL/mariaDB/PHP ADDONs here from the WAMPServer alternate Repo
-X-X-X- Backup your databases regularly Here is How dont regret it later! Yes even when developing -X-X-X-

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: thecalcentre (---.range81-130.btcentralplus.com)
Date: October 07, 2020 04:25PM

Hi, as far as I am aware, nothing will have changed in the ini file - unless something can write to it? No one here uses the machine, nor does anyone know that an ini file even exists, never mind how to modify it.

The MySQL error log is empty

In event viewer I get these 4 error messages:

Plugin 'InnoDB' init function returned error.

Log Name: Application
Source: MySQL
Date: 07/10/2020 14:45:37
Event ID: 100
Task Category: None
Level: Error
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Paul-Desk
Description:
Plugin 'InnoDB' init function returned error.

For more information, see Help and Support Center at [www.mysql.com].
Event Xml:
<Event xmlns="[schemas.microsoft.com];
<System>
<Provider Name="MySQL" />
<EventID Qualifiers="49152">100</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2020-10-07T13:45:37.000000000Z" />
<EventRecordID>2679886</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>Paul-Desk</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>Plugin 'InnoDB' init function returned error.

</Data>
</EventData>
</Event>




Plugin 'InnoDB' registration as a STORAGE ENGINE failed

Log Name: Application
Source: MySQL
Date: 07/10/2020 14:45:37
Event ID: 100
Task Category: None
Level: Error
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Paul-Desk
Description:
Plugin 'InnoDB' registration as a STORAGE ENGINE failed.

For more information, see Help and Support Center at [www.mysql.com].
Event Xml:
<Event xmlns="[schemas.microsoft.com];
<System>
<Provider Name="MySQL" />
<EventID Qualifiers="49152">100</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2020-10-07T13:45:37.000000000Z" />
<EventRecordID>2679887</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>Paul-Desk</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>Plugin 'InnoDB' registration as a STORAGE ENGINE failed.

</Data>
</EventData>
</Event>




Unknown/unsupported storage engine: InnoDB

Log Name: Application
Source: MySQL
Date: 07/10/2020 14:45:37
Event ID: 100
Task Category: None
Level: Error
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Paul-Desk
Description:
Unknown/unsupported storage engine: InnoDB

For more information, see Help and Support Center at [www.mysql.com].
Event Xml:
<Event xmlns="[schemas.microsoft.com];
<System>
<Provider Name="MySQL" />
<EventID Qualifiers="49152">100</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2020-10-07T13:45:37.000000000Z" />
<EventRecordID>2679888</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>Paul-Desk</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>Unknown/unsupported storage engine: InnoDB

</Data>
</EventData>
</Event>



Aborting

Log Name: Application
Source: MySQL
Date: 07/10/2020 14:45:37
Event ID: 100
Task Category: None
Level: Error
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Paul-Desk
Description:
Aborting


For more information, see Help and Support Center at [www.mysql.com].
Event Xml:
<Event xmlns="[schemas.microsoft.com];
<System>
<Provider Name="MySQL" />
<EventID Qualifiers="49152">100</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2020-10-07T13:45:37.000000000Z" />
<EventRecordID>2679889</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>Paul-Desk</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>Aborting


</Data>
</EventData>
</Event>

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: RiggsFolly (Moderator)
Date: October 07, 2020 05:27PM

Hi,

I find it rather Odd that the mylsq.log file is empty? Are you absolutely sure??

---------------------------------------------------------------------------------------------
(Windows 10 Pro 64bit) (Wampserver 3.2.0 32bit & 64bit)
<Apache versions MULTIPE> <PHP versions MULTIPLE> <MySQL Versions MULTIPLE>
<MariaDB versions MULTIPLE> <phpMyAdmin versions MULTIPLE> <MySQL Workbench 8.0.19>

Read The Manuals Apache -- MySQL -- PHP -- phpMyAdmin
Get your Apache/MySQL/mariaDB/PHP ADDONs here from the WAMPServer alternate Repo
-X-X-X- Backup your databases regularly Here is How dont regret it later! Yes even when developing -X-X-X-

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: thecalcentre (---.range81-130.btcentralplus.com)
Date: October 07, 2020 06:01PM

I last tried to run at 14:45 - these files have information relating to that in:

PHP_ERROR

[07-Oct-2020 13:45:16 UTC] PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'c:/wamp/bin/php/php5.5.12/ext/php_intl.dll' - The specified module could not be found.

in Unknown on line 0

[07-Oct-2020 13:45:16 UTC] PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'c:/wamp/bin/php/php5.5.12/ext/php_ldap.dll' - The specified module could not be found.

in Unknown on line 0

[07-Oct-2020 13:45:19 UTC] PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'c:/wamp/bin/php/php5.5.12/ext/php_intl.dll' - The specified module could not be found.

in Unknown on line 0

[07-Oct-2020 13:45:19 UTC] PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'c:/wamp/bin/php/php5.5.12/ext/php_ldap.dll' - The specified module could not be found.

in Unknown on line 0


MYSQL

blank


APACHE_ERROR

[Wed Oct 07 14:45:07.670713 2020] [mpm_winnt:notice] [pid 6300:tid 388] AH00422: Parent: Received shutdown signal -- Shutting down the server.
[Wed Oct 07 14:45:09.670716 2020] [mpm_winnt:notice] [pid 6692:tid 304] AH00364: Child: All worker threads have exited.
[Wed Oct 07 14:45:09.740716 2020] [mpm_winnt:notice] [pid 6300:tid 388] AH00430: Parent: Child process 6692 exited successfully.
[Wed Oct 07 14:45:17.944744 2020] [mpm_winnt:notice] [pid 6840:tid 388] AH00455: Apache/2.4.9 (Win64) PHP/5.5.12 configured -- resuming normal operations
[Wed Oct 07 14:45:17.944744 2020] [mpm_winnt:notice] [pid 6840:tid 388] AH00456: Apache Lounge VC11 Server built: Mar 16 2014 12:42:59
[Wed Oct 07 14:45:17.944744 2020] [core:notice] [pid 6840:tid 388] AH00094: Command line: 'c:\\wamp\\bin\\apache\\apache2.4.9\\bin\\httpd.exe -d C:/wamp/bin/apache/apache2.4.9'
[Wed Oct 07 14:45:18.014744 2020] [mpm_winnt:notice] [pid 6840:tid 388] AH00418: Parent: Created child process 3916
[Wed Oct 07 14:45:19.174746 2020] [mpm_winnt:notice] [pid 3916:tid 304] AH00354: Child: Starting 64 worker threads.

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: October 07, 2020 06:38PM

Hi,

> I have had WAMPserver 2.5 running on a Win 7
How do you expect us to find problems related to an obsolete operating system and a version of Wampserver also obsolete and no longer supported for a long time.

> WAMPMYSQLD64 - - Automatic
NO.
This service MUST be Manual.
It MUST be stopped before launching Wampserver.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.2.3 32 bit - Apache 2.4.46a - PHP 7.4.11…5.6.40 - MySQL 5.7.31 - MariaDB 10.5.6
Wampserver 3.2.3 64 bit - Apache 2.4.46a - PHP 7.4.11…5.6.40 - MySQL 5.7.31/8.0.21 - MariaDB 10.5.6
PhPMyadmin 5.0.2 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: thecalcentre (---.range81-130.btcentralplus.com)
Date: October 08, 2020 10:38AM

I do apologise and also understand it is an old install - we upgraded all our machines to Win 10 last year, this is the only 'old' machine still running and only because it has this valuable database stored on it.

It has now stopped working which leaves me 2 problems - firstly I need to get WAMP working again so we can access the database, and secondly I need to understand how to transfer it to a new Win 10 machine running a much later version of WAMPserver - I have another thread asking for assistance with this but I have come to a dead end as I don't understand what I am doing I am afraid.

Once I have this up and running again, I can concentrate my efforts onto getting it transferred onto a much later machine. I do massively appreciate whatever help you guys are offering, I am not sure where else to turn otherwise?



I have changed that service from automatic to manual, however it hadn't started anyhow....when I try and manually start it I get this error:

Windows could not start the wampmyspld64 service on Local Computer
Error 1067: The process terminated unsuspectedly

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: October 08, 2020 02:20PM

Hi,

I don't remember exactly what tools and possibilities are integrated in Wampserver 2.5, nevertheless, you could try to reinstall the MySQL service.

Left-Click -> MySQL -> Service administration -> Remove service
Left-Click -> MySQL -> Service administration -> Install service
Left-click -> MySQL -> Service administration -> Start service

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.2.3 32 bit - Apache 2.4.46a - PHP 7.4.11…5.6.40 - MySQL 5.7.31 - MariaDB 10.5.6
Wampserver 3.2.3 64 bit - Apache 2.4.46a - PHP 7.4.11…5.6.40 - MySQL 5.7.31/8.0.21 - MariaDB 10.5.6
PhPMyadmin 5.0.2 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: thecalcentre (---.range81-130.btcentralplus.com)
Date: October 08, 2020 04:04PM

Hi, thanks again for your further help

I did as advised, the icon is still orange and am still getting these errors in the services error log:

Plugin 'InnoDB' init function returned error.
Plugin 'InnoDB' registration as a STORAGE ENGINE failed
Unknown/unsupported storage engine: InnoDB
Aborting

...and Windows Error 1067 displayed

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: RiggsFolly (Moderator)
Date: October 09, 2020 05:26PM

You could also just setup WAMPServer 3 and then Restore your last database backup. Simples

---------------------------------------------------------------------------------------------
(Windows 10 Pro 64bit) (Wampserver 3.2.0 32bit & 64bit)
<Apache versions MULTIPE> <PHP versions MULTIPLE> <MySQL Versions MULTIPLE>
<MariaDB versions MULTIPLE> <phpMyAdmin versions MULTIPLE> <MySQL Workbench 8.0.19>

Read The Manuals Apache -- MySQL -- PHP -- phpMyAdmin
Get your Apache/MySQL/mariaDB/PHP ADDONs here from the WAMPServer alternate Repo
-X-X-X- Backup your databases regularly Here is How dont regret it later! Yes even when developing -X-X-X-



Edited 1 time(s). Last edit at 10/12/2020 07:34PM by RiggsFolly.

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: thecalcentre (---.range81-130.btcentralplus.com)
Date: October 12, 2020 11:31AM

I have tried this, had a separate thread running asking for assistance, I came to a bit of a brick wall, as I couldn't get the database to work, possibly due to virtual host and I don't understand the virtual host side of things - I think it's also been a good while since we made a backup (we have the whole directory backed up on a regular bases, but not made a backup from within the database) - I understand computers, etc but this is all a bit out of my depth.

My ideal solution is to get the old database working, make a backup and then endeavour to get things running on Win 10/Wamp3

If only I could get WAMP running on the old machine sad smiley

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: October 12, 2020 11:49AM

Hi,

> Plugin 'InnoDB' registration as a STORAGE ENGINE failed

You can try:

- Exit Wampserver

- Rename or move both the ib_logfile0 and ib_logfile1 files.

- Start Wampserver

The ib_logfile0 and ib_logfile1 files are located in the InnoDB data directory (usually wamp(64)/bin/mysql/mysqlx.y.z/data/). Both files must be moved or renamed for the above procedure to work. When starting MySQL, new InnoDB log files of the appropriate size will be created.

The original InnoDB log files only need to be kept as long as they may be needed for data recovery. If the MySQL server successfully starts after the above procedure, and all data is intact, the original InnoDB log files can be discarded.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.2.3 32 bit - Apache 2.4.46a - PHP 7.4.11…5.6.40 - MySQL 5.7.31 - MariaDB 10.5.6
Wampserver 3.2.3 64 bit - Apache 2.4.46a - PHP 7.4.11…5.6.40 - MySQL 5.7.31/8.0.21 - MariaDB 10.5.6
PhPMyadmin 5.0.2 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: thecalcentre (---.range81-130.btcentralplus.com)
Date: October 12, 2020 01:58PM

I renamed both files by adding old_ to each file, the error is still there and the 2 files have not been recreated?

There is an error log in there which I have just viewed, the last set of logs are as follows:

2020-10-12 12:15:14 1312 [Note] Plugin 'FEDERATED' is disabled.
2020-10-12 12:15:14 1312 [Note] InnoDB: Using atomics to ref count buffer pool pages
2020-10-12 12:15:14 1312 [Note] InnoDB: The InnoDB memory heap is disabled
2020-10-12 12:15:14 1312 [Note] InnoDB: Mutexes and rw_locks use Windows interlocked functions
2020-10-12 12:15:14 1312 [Note] InnoDB: Compressed tables use zlib 1.2.3
2020-10-12 12:15:14 1312 [Note] InnoDB: Not using CPU crc32 instructions
2020-10-12 12:15:25 1500 InnoDB: Error: unable to create temporary file; errno: 2
2020-10-12 12:15:25 1312 [ERROR] Plugin 'InnoDB' init function returned error.
2020-10-12 12:15:25 1312 [ERROR] Plugin 'InnoDB' registration as a STORAGE ENGINE failed.
2020-10-12 12:15:25 1312 [ERROR] Unknown/unsupported storage engine: InnoDB
2020-10-12 12:15:25 1312 [ERROR] Aborting

2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Binlog end
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'partition'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'PERFORMANCE_SCHEMA'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_SYS_DATAFILES'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_SYS_TABLESPACES'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_SYS_FOREIGN_COLS'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_SYS_FOREIGN'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_SYS_FIELDS'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_SYS_COLUMNS'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_SYS_INDEXES'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_SYS_TABLESTATS'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_SYS_TABLES'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_FT_INDEX_TABLE'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_FT_INDEX_CACHE'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_FT_CONFIG'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_FT_BEING_DELETED'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_FT_DELETED'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_FT_DEFAULT_STOPWORD'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_METRICS'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_BUFFER_POOL_STATS'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_BUFFER_PAGE_LRU'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_BUFFER_PAGE'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_CMP_PER_INDEX_RESET'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_CMP_PER_INDEX'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_CMPMEM_RESET'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_CMPMEM'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_CMP_RESET'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_CMP'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_LOCK_WAITS'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_LOCKS'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'INNODB_TRX'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'BLACKHOLE'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'ARCHIVE'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'MRG_MYISAM'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'MyISAM'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'MEMORY'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'CSV'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'sha256_password'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'mysql_old_password'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'mysql_native_password'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] Shutting down plugin 'binlog'
2020-10-12 12:15:25 1312 [Note] wampmysqld64: Shutdown complete




I don't know if this helps at all?

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: October 12, 2020 02:24PM

Hi,

Decrease the value of innodb-buffer-pool size in the config file my.ini


innodb_buffer_pool_size = 10M

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.2.3 32 bit - Apache 2.4.46a - PHP 7.4.11…5.6.40 - MySQL 5.7.31 - MariaDB 10.5.6
Wampserver 3.2.3 64 bit - Apache 2.4.46a - PHP 7.4.11…5.6.40 - MySQL 5.7.31/8.0.21 - MariaDB 10.5.6
PhPMyadmin 5.0.2 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: thecalcentre (---.range81-130.btcentralplus.com)
Date: October 12, 2020 02:49PM

That line had a # at the start of it, so wasn't being used - I have removed the hash and changed the 16M to 10M

Still not working though sad smiley

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: October 12, 2020 05:43PM

Hi,

I have reached the end of my innoDB recovery skills.
You have to turn to a MySQL specialist and/or go to the MySQL documentation about the innoDB recovery.
[dev.mysql.com]

Between the time when "it worked" and the time when "it doesn't work anymore", wouldn't you have made any changes to the system and/or the mySQL configuration?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.2.3 32 bit - Apache 2.4.46a - PHP 7.4.11…5.6.40 - MySQL 5.7.31 - MariaDB 10.5.6
Wampserver 3.2.3 64 bit - Apache 2.4.46a - PHP 7.4.11…5.6.40 - MySQL 5.7.31/8.0.21 - MariaDB 10.5.6
PhPMyadmin 5.0.2 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: thecalcentre (---.range81-130.btcentralplus.com)
Date: October 12, 2020 06:01PM

Ah ok, thanks for your help anyway its appreciated

No, we didn't change anything, this machine literally just lives in a room, switched on, connected to the network purely to serve this database to other PC's on the network - it doesn't get used otherwise - it was starting to reboot itself sporadically....we just needed to get this database off it and put onto a Win 10 machine running WAMP3, this might have to be the next focus I think?

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: October 12, 2020 07:04PM

Hi,

> it was starting to reboot itself sporadically....
This may be the cause of the problem... a system shutdown without having previously stopped MySQL, i.e. the following tasks were not performed:
-- Purging the queue.
-- Dumping buffer pool(s)
-- Removed temporary tablespace data file
-- Close MySQL server
which can corrupt tables.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.2.3 32 bit - Apache 2.4.46a - PHP 7.4.11…5.6.40 - MySQL 5.7.31 - MariaDB 10.5.6
Wampserver 3.2.3 64 bit - Apache 2.4.46a - PHP 7.4.11…5.6.40 - MySQL 5.7.31/8.0.21 - MariaDB 10.5.6
PhPMyadmin 5.0.2 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: RiggsFolly (Moderator)
Date: October 12, 2020 07:49PM

You could try:

Install latest WAMPServer.
Check it works

Install the MySQL ADDON for the MySQL that matches your broken version.
Rename the new mysqlx.y.z/data folder to mysqlx.y.z/orig_data

Now copy your broken mysqlold.version.number/data to the new folder mysqlx.y.z/data
Start WAMPServer....

With luck MySQL will come up. Backup the database you want to keep.
Stop WAMPServer

Delete the current \mysqlx.y.z\data
rename mysqlx.y.z/orig_data to mysqlx.y.z/data

Restart WAMPServer, check its all working

Restore the backup to this new version

---------------------------------------------------------------------------------------------
(Windows 10 Pro 64bit) (Wampserver 3.2.0 32bit & 64bit)
<Apache versions MULTIPE> <PHP versions MULTIPLE> <MySQL Versions MULTIPLE>
<MariaDB versions MULTIPLE> <phpMyAdmin versions MULTIPLE> <MySQL Workbench 8.0.19>

Read The Manuals Apache -- MySQL -- PHP -- phpMyAdmin
Get your Apache/MySQL/mariaDB/PHP ADDONs here from the WAMPServer alternate Repo
-X-X-X- Backup your databases regularly Here is How dont regret it later! Yes even when developing -X-X-X-

Options: ReplyQuote
Re: WAMP services not running..
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: October 13, 2020 10:16AM

Hi,

Wampserver 3.2.3 full install (Latest version) is not installable on Windows 7.
You have to take Wampserver 3.2.0, but the installers are not seen by links either on Sourceforge or on wampserver.aviatechno.net.

Direct download links :
Wampserver 3.2.0 32 bit
Wampserver 3.2.0 64 bit

Install the same 32 or 64 bit type as in Wampserver 2.5.

Then, the Wampserver 3.2.3 update can be installed on Windows 7.
Wampserver update 3.2.3

Then install MySQL version like the one you have with Wampserver 2.5

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.2.3 32 bit - Apache 2.4.46a - PHP 7.4.11…5.6.40 - MySQL 5.7.31 - MariaDB 10.5.6
Wampserver 3.2.3 64 bit - Apache 2.4.46a - PHP 7.4.11…5.6.40 - MySQL 5.7.31/8.0.21 - MariaDB 10.5.6
PhPMyadmin 5.0.2 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »



Edited 1 time(s). Last edit at 10/13/2020 11:55AM by Otomatic.

Options: ReplyQuote


Sorry, only registered users may post in this forum.