Snipe-IT LAN Access?
Posted by: kbcrhoutz (162.221.218.---)
Date: November 03, 2021 02:40PM

I'm attempting to run Snipe-IT on a locally available server Windows 2016 running on VM Cluster.
I've followed the directions to get my Wampserver running.
Specs are as follows
Apache2.4 MySQL 5&8 MariaDB 10.4 PHP5&7

I even have the Snipe-IT application running on the server locally but when I try to access it from another computer on the LAN I don't know what URL I should be using.

The host name doesn't work.
The VirtualHost name used on the server doesn't work from a different computer.
The IP address of the server doesn't work from another computer on the LAN.

I apologize for the question because I know it's due to my ignorance. I'm not a web developer just a system administrator working for a small non-profit company without a lot of means.
Any help would be greatly appreciated.

Options: ReplyQuote
Re: Snipe-IT LAN Access?
Posted by: kbcrhoutz (162.221.218.---)
Date: November 03, 2021 03:34PM

I've started answering my own question.
I added MyPCHostName to my VirtualHosts and when I navigate to [MyPCHostName]
from a computer on the LAN I get a permissions Forbidden error.
I know how to set the permissions when setting this up with a IIS server but the instructions for installing
Snipe-IT on a WAMP server don't mention changing the permissions on the files like the IIS server does.
And the Pre-Flight check didn't have a problem with the permissions. Can anyone tell me what permissions and on what files I need to change for a install of Snipe-IT on a WAMP server?

Options: ReplyQuote
Re: Snipe-IT LAN Access?
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: November 03, 2021 03:50PM

Hi,

See:
- Require

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.2.7 32 bit - Apache 2.4.51 - PHP 8.1.0…5.6.40 - MySQL 5.7.36 - MariaDB 10.5.13/10.6.5
Wampserver 3.2.7 64 bit - Apache 2.4.51 - PHP 8.1.0…5.6.40 - MySQL 5.7.36/8.0.27 - MariaDB 10.5.13/10.6.5
PhPMyadmin 5.1.1 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »

Options: ReplyQuote
Re: Snipe-IT LAN Access?
Posted by: kbcrhoutz (162.221.218.---)
Date: November 03, 2021 08:11PM

Hi Otomatic
Thanks for the fast response.
I have the Require all granted line in my httpd.com
<Directory />
AllowOverride all
Order Deny,Allow
Allow from all
Require all granted
</Directory>

Is there another file I should check?

Options: ReplyQuote
Re: Snipe-IT LAN Access?
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: November 03, 2021 08:20PM

Hi,

> I have the Require all granted line in my httpd.com
> <Directory />
NO, NO, NO, and NO !!!!
Your server is open for every body, including system files!
You should never modify httpd.conf, only the VirtualHost.

> AllowOverride all
> Order Deny,Allow
> Allow from all
It is for Apache 2.2, not for Apache 2.4.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.2.7 32 bit - Apache 2.4.51 - PHP 8.1.0…5.6.40 - MySQL 5.7.36 - MariaDB 10.5.13/10.6.5
Wampserver 3.2.7 64 bit - Apache 2.4.51 - PHP 8.1.0…5.6.40 - MySQL 5.7.36/8.0.27 - MariaDB 10.5.13/10.6.5
PhPMyadmin 5.1.1 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »

Options: ReplyQuote
Re: Snipe-IT LAN Access?
Posted by: kbcrhoutz (162.221.218.---)
Date: November 04, 2021 02:16PM

That's good to know but even after I changed the httpd.conf I still get a 403 Forbidden error when trying to access the login page from a computer on our LAN.

I will change the VirtualHost file but I still can't figure out what permissions I need to set to allow access from our LAN.
I have the windows firewall turned off.
I gave IUSR permission to have full control of the public folder inside my C:\wamp64\www\Snipe-IT

I followed this documentation seen here [snipe-it.readme.io]
And as mentioned it works fine from the server when I'm on it with remote desktop.
If I turn on Debugging will that help me see what might be happening?

Options: ReplyQuote
Re: Snipe-IT LAN Access?
Posted by: RiggsFolly (Moderator)
Date: November 04, 2021 02:25PM

1. Show us your httpd-vhosts.conf file

Quote

I gave IUSR permission to have full control of the public folder inside my C:\wamp64\www\Snipe-IT

2. You Never ever ever ever need to do anything like that If you ever get to a place where you think you do, you are Way way off base and should stop and ask for help

---------------------------------------------------------------------------------------------
(Windows 10 Pro 64bit) (Wampserver 3.2.5 32bit & 64bit)
<Apache versions MULTIPE> <PHP versions MULTIPLE> <MySQL Versions MULTIPLE>
<MariaDB versions MULTIPLE> <phpMyAdmin versions MULTIPLE> <MySQL Workbench 8.0.23>

Read The Manuals Apache -- MySQL -- PHP -- phpMyAdmin
Get your Apache/MySQL/mariaDB/PHP ADDONs here from the WAMPServer alternate Repo
-X-X-X- Backup your databases regularly Here is How dont regret it later! Yes even when developing -X-X-X-



Edited 2 time(s). Last edit at 11/04/2021 02:26PM by RiggsFolly.

Options: ReplyQuote
Re: Snipe-IT LAN Access?
Posted by: kbcrhoutz (162.221.218.---)
Date: November 04, 2021 02:37PM

I figured something was off but the instructions for the IIS install of Snipe-IT required the Windows Permissions to be fixed I was hoping that might be my problem.
[snipe-it.readme.io]

Here is my virtual hosts file

# Virtual Hosts
#
<VirtualHost *:80>
ServerName localhost
ServerAlias localhost
DocumentRoot "${INSTALL_DIR}/www"
<Directory "${INSTALL_DIR}/www/">
Options +Indexes +Includes +FollowSymLinks +MultiViews
Order Deny,Allow
Allow from all
</Directory>
</VirtualHost>
#


#
<VirtualHost *:80>
ServerName snipe-it
DocumentRoot "c:/wamp64/www/snipe-it/public"
<Directory "c:/wamp64/www/snipe-it/public/">
Options +Indexes +Includes +FollowSymLinks +MultiViews
AllowOverride All
Order Deny,Allow
Allow from all
</Directory>
</VirtualHost>


#
<VirtualHost *:80>
ServerName kbcsnmpsrv01
DocumentRoot "c:/wamp64/www/snipe-it/public"
<Directory "c:/wamp64/www/snipe-it/public/">
Options +Indexes +Includes +FollowSymLinks +MultiViews
AllowOverride All
Require local
</Directory>
</VirtualHost>

Options: ReplyQuote
Re: Snipe-IT LAN Access?
Posted by: RiggsFolly (Moderator)
Date: November 04, 2021 03:02PM

What version of WAMPServer did yo install. No idea how you managed to get Apache 2.2 commands into this if it was a recent version, if it was you, then please read the Apache manual before blundering about

You say you are trying to access from another PC On the LAN, a few hint, from the manual

Require all granted - allows access from any PC anywhere in the UNIVERSE
Require ip 192.168.1 - allows access from any PC on the subnet that starts with those 3 quartile
Require ip 192.168.1.1 192.168.1.2 - allows access from this list of ip addresses only

If as you say you want to access from another PC on the LAN use the second mechanism, check the ip addresses of the PC to see the subnet

# Virtual Hosts
#

<VirtualHost *:80>
    ServerName localhost
    ServerAlias localhost
    DocumentRoot "${INSTALL_DIR}/www"
    <Directory "${INSTALL_DIR}/www/">
        Options +Indexes +Includes +FollowSymLinks +MultiViews
        AllowOverride All
        # You never want anyone getting to localhost, so make it secure using
        Require local

    </Directory>
</VirtualHost>
#


#
<VirtualHost *:80>
ServerName snipe-it
DocumentRoot "c:/wamp64/www/snipe-it/public"
    <Directory "c:/wamp64/www/snipe-it/public/">
        Options +Indexes +Includes +FollowSymLinks +MultiViews
        AllowOverride All
        # Just allow access from your subnet
        Require ip 192.168.1

    </Directory>
</VirtualHost>


#
<VirtualHost *:80>
ServerName kbcsnmpsrv01
DocumentRoot "c:/wamp64/www/snipe-it/public"
    <Directory "c:/wamp64/www/snipe-it/public/">
        Options +Indexes +Includes +FollowSymLinks +MultiViews
        AllowOverride All
        # Just allow access from your subnet
        Require ip 192.168.1

    </Directory>
</VirtualHost>

NOTE your subnet may be different, chcek it first!

Dont forget to restart the Apache service once you have made these changes to the httpd-vhosts.conf file

---------------------------------------------------------------------------------------------
(Windows 10 Pro 64bit) (Wampserver 3.2.5 32bit & 64bit)
<Apache versions MULTIPE> <PHP versions MULTIPLE> <MySQL Versions MULTIPLE>
<MariaDB versions MULTIPLE> <phpMyAdmin versions MULTIPLE> <MySQL Workbench 8.0.23>

Read The Manuals Apache -- MySQL -- PHP -- phpMyAdmin
Get your Apache/MySQL/mariaDB/PHP ADDONs here from the WAMPServer alternate Repo
-X-X-X- Backup your databases regularly Here is How dont regret it later! Yes even when developing -X-X-X-



Edited 1 time(s). Last edit at 11/04/2021 03:04PM by RiggsFolly.

Options: ReplyQuote
Re: Snipe-IT LAN Access?
Posted by: kbcrhoutz (162.221.218.---)
Date: November 04, 2021 04:43PM

I used the wampserver3.2.3_x64.exe
My Apache version according to the Wampserver system try icon is Apache 2.4.46

The Apache 2.2 commands were found in other Google searches for fixing the 403 Forbidden error. (They didn't fix the problem though)

At this point we are just hoping to evaluate the software this won't be our production server.
It will never touch the internet. It will only be available via our LAN.
I don't want to open us up to attach but at this point I can't even use the software on the same LAN.
Do you know of a good step by step instruction for getting started with Snipe-IT or something like it for IT inventory?

Thanks very much for all your time and input on this.

Options: ReplyQuote
Re: Snipe-IT LAN Access?
Posted by: kbcrhoutz (162.221.218.---)
Date: November 04, 2021 05:38PM

We got it working from our LAN now.

This was the working setup on the vhosts.conf

<VirtualHost *:80>
ServerName kbcsnmpsrv01
DocumentRoot "c:/wamp64/www/snipe-it/public"
<Directory "c:/wamp64/www/snipe-it/public/">
Options +Indexes +Includes +FollowSymLinks +MultiViews
AllowOverride All
Require all granted

</Directory>
</VirtualHost>

Thanks again for all your help.

Options: ReplyQuote


Sorry, only registered users may post in this forum.