The service 'wampapache' is NOT started
Posted by: martin__ (---.pitcom.net)
Date: February 26, 2021 10:02AM

Hi,

after changing the max_execution_time via menu, wampserver won't start. When I try to change the setting again a error occures:
Title: Aestan Tray Menu
Message: Could not execute menu item (internal error) [Exception] Could not perform service action: Der Dienst wurde nicht gestartet.


Wamp 3.2.3
Apache 2.4.46a
Changing Apache to v2.4.33 via the menu does help, but I need the other one.
I have installted all Visual C++ Redistribuable Packages via [wampserver.aviatechno.net]


State of services:

The service 'wampapache' is NOT started
EXIT error code:1066
Help message for error code 1066 isgrinning smileyer Dienst hat einen dienstspezifischen Fehlercode zurückgegeben.
>>> AH00015: Unable to open logs .
>>> AH00451: no listening sockets available, shutting down .

The service 'wampmysqld' is started
Service Session : LocalSystem

WampServer (Apache, PHP and MySQL) will not function properly if any service
'wampapache'
'wampmysqld'
is not started.

all services BINARY_PATH_NAME are OK

--- Do you want to copy the results into Clipboard?
--- Press the Y key to confirm - Press ENTER to continue...


Can anyone help?

Options: ReplyQuote
Re: The service 'wampapache' is NOT started
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: February 26, 2021 10:24AM

Hi,

Try :
Right-Click -> Tools -> Empty logs -> Empty all log files -> Y Enter

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.2.5 32 bit - Apache 2.4.46d - PHP 8.0.3…5.6.40 - MySQL 5.7.33 - MariaDB 10.5.9
Wampserver 3.2.5 64 bit - Apache 2.4.46d - PHP 8.0.3…5.6.40 - MySQL 5.7.33/8.0.23 - MariaDB 10.5.9
PhPMyadmin 5.0.4 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »

Options: ReplyQuote
Re: The service 'wampapache' is NOT started
Posted by: martin__ (---.pitcom.net)
Date: February 26, 2021 11:19AM

That didn't help. Still the same error/state-of-service-output

Options: ReplyQuote
Re: The service 'wampapache' is NOT started
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: February 26, 2021 11:50AM

Hi,

Wampserver update 3.2.5

Then

Wampserver ini repair
Repair tool for wampmanager.ini file if it is corrupted or missing. You can download at any time, but install this tool only if you need it, because it takes into account the current configuration of Wampserver. A wampmamanger.ini corrupted file is reflected mostly by errors like "[EparseError]" or "Could not execute run action" when launching Wampserver.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.2.5 32 bit - Apache 2.4.46d - PHP 8.0.3…5.6.40 - MySQL 5.7.33 - MariaDB 10.5.9
Wampserver 3.2.5 64 bit - Apache 2.4.46d - PHP 8.0.3…5.6.40 - MySQL 5.7.33/8.0.23 - MariaDB 10.5.9
PhPMyadmin 5.0.4 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »

Options: ReplyQuote
Re: The service 'wampapache' is NOT started
Posted by: martin__ (---.pitcom.net)
Date: February 26, 2021 01:26PM

The update worked, but still the same behaviour, unfortunately.

Options: ReplyQuote
Re: The service 'wampapache' is NOT started
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: February 26, 2021 02:35PM

Hi,

Have you completed the second item?

Wampserver ini repair
Repair tool for wampmanager.ini file if it is corrupted or missing. You can download at any time, but install this tool only if you need it, because it takes into account the current configuration of Wampserver. A wampmamanger.ini corrupted file is reflected mostly by errors like "[EparseError]" or "Could not execute run action" when launching Wampserver.

What is the result of:
Right-Click -> Tools -> Test port 80

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.2.5 32 bit - Apache 2.4.46d - PHP 8.0.3…5.6.40 - MySQL 5.7.33 - MariaDB 10.5.9
Wampserver 3.2.5 64 bit - Apache 2.4.46d - PHP 8.0.3…5.6.40 - MySQL 5.7.33/8.0.23 - MariaDB 10.5.9
PhPMyadmin 5.0.4 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »

Options: ReplyQuote
Re: The service 'wampapache' is NOT started
Posted by: martin__ (---.pitcom.net)
Date: February 26, 2021 02:46PM

Yes, I did use the repair tool.

***** Test which uses port 80 *****

===== Tested by command netstat filtered on port 80 =====


Test for TCP
Port 80 is not found associated with TCP protocol
Port 80 is not found associated with TCP protocol

===== Tested by attempting to open a socket on port 80 =====

Your port 80 seems not actually used.
Unable to initiate a socket connection
Error number: 10060 - Error string: Ein Verbindungsversuch ist fehlgeschlagen, da die Gegenstelle nach einer bestimmten Zeitspanne nicht richtig reagiert hat, oder die hergestellte Verbindung war fehlerhaft, da der verbundene Host nicht reagiert hat.

Options: ReplyQuote
Re: The service 'wampapache' is NOT started
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: February 26, 2021 04:12PM

Hi,

We will remove the Apache service and then recreate it. Since the MySQL service is wampmysqld, you are using a 32 bit version of Wampserver.

- Quit Wampserver
- Open a command window as administrator (The word administrator must appear in the title bar of the window) and in this window type:

sc delete wampapache

- Launch Wampserver
As there is no Apache service, the icon will not turn green.
Left-Click -> Apache -> Service administration -> Install service
Left-Click -> Apache -> Service administration -> Start/Resume service

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.2.5 32 bit - Apache 2.4.46d - PHP 8.0.3…5.6.40 - MySQL 5.7.33 - MariaDB 10.5.9
Wampserver 3.2.5 64 bit - Apache 2.4.46d - PHP 8.0.3…5.6.40 - MySQL 5.7.33/8.0.23 - MariaDB 10.5.9
PhPMyadmin 5.0.4 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »

Options: ReplyQuote
Re: The service 'wampapache' is NOT started
Posted by: martin__ (---.pitcom.net)
Date: March 01, 2021 09:11AM

Hi,
that didn't work. A similar message like that in the beginning appeared again, but now in french.
Could not execute menu item (internal error) [EAccessViolation] Violation d'accès à l'adresse ...

I installed the newest apache and that is working fine for my purpuses.
Thanks anyway for yout help Otomatic!

Options: ReplyQuote
Re: The service 'wampapache' is NOT started
Posted by: Reiner (---.stny.res.rr.com)
Date: March 06, 2021 12:02AM

I am having a similar problem. After I did "test which uses port 80", I got:
***** Test which uses port 80 *****

===== Tested by command netstat filtered on port 80 =====


Test for TCP
Your port 80 is used by a processus with PID = 4
The processus of PID 4 is 'System' Session: Services
The service of PID 4 for 'System' is 'N/A'
*** ERROR *** This service IS NOT from Wampserver - Should be: 'wampapache64'

Test for TCPv6
Your port 80 is used by a processus with PID = 4
The processus of PID 4 is 'System' Session: Services
The service of PID 4 for 'System' is 'N/A'
*** ERROR *** This service IS NOT from Wampserver - Should be: 'wampapache64'

===== Tested by attempting to open a socket on port 80 =====

Your port 80 is actually used by :

Server: Microsoft-IIS/10.0

However, I turned this off while installing Wampserver. If I look at "Windows Features" now, Internet Information Services and IIS Hostable Web Core are both unchecked.
Also, I am not seeing a PID 4 under Services in Task Manager.

Options: ReplyQuote
Re: The service 'wampapache' is NOT started
Posted by: Reiner (---.stny.res.rr.com)
Date: March 06, 2021 01:45AM

Hi,
While waiting for an answer, I watched a video on Lynda.com that showed me how to find the executing process. It turned out to be ntoskrnl.exe. I then stopped the WAS service and was able to install Apache, and now all 3 services are started. However, I am not sure what will happen as a result of stopping that service and it dependent service. I am hoping that I can just turn it on again manually if I need it.
Reiner

Options: ReplyQuote
Re: The service 'wampapache' is NOT started
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: March 06, 2021 09:21AM

Hi,

> Server: Microsoft-IIS/10.0

Item 03 and 08 of TROUBLESHOOTING TIPS

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.2.5 32 bit - Apache 2.4.46d - PHP 8.0.3…5.6.40 - MySQL 5.7.33 - MariaDB 10.5.9
Wampserver 3.2.5 64 bit - Apache 2.4.46d - PHP 8.0.3…5.6.40 - MySQL 5.7.33/8.0.23 - MariaDB 10.5.9
PhPMyadmin 5.0.4 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »

Options: ReplyQuote


Sorry, only registered users may post in this forum.