wampapache not Running
Posted by: SelwynNZ (---.bb.spark.co.nz)
Date: May 15, 2018 07:13AM

1 = Windows 10 64 bit
2 = v3.13 32 bit only installed
3 = 2.4.33
4 = 5.6.35, 7.0.29, 7.1.16, 7.2.4
5 = 5.7.21
5a = 10.2.14
6 = Orange


1. New install (the previous installs have been totally removed
2. Everything has been installed as Administrator
3. Skype has been removed
4, Orange icon
The three services: mysgld, wampmysqld and wampmariadb autoinstalled as 32-bit versions
Services.msc status:
wampapache, = (blank) Manual
Wampmysqld, = Running Manual
wampmariadb = Running Manual
5, There were no previous installations of the above
6, No other php.ini :
7. No other my.ini
8, No IIS installed
9, 127.0.0.1 localhost
9-1, ::1 localhost
9-2, Ipv6 is supported
10. no way to find out with Windows Defender
11. No other installation of a server
12. No errors in MySQL or Apache log file
13. No errors in the Windows Event Viewer
14. no way to find out with Windows Defender, 3306 tests OK in MariaDB
15. deleted and checked with eventvwr.exe after each uninstal
16. installed 32 bit only
17. Apache 2.4.33, "wamp\alias\phpmyadmin.conf" = Require local
18. only one line in "wamp\bin\apache\Apache2.4.xx\conf\httpd.conf" has "Require local"
? Do I need to add ":[/b]" somewhere in there?
19a. Not there yet
20. Each VC package was installed as Admin, some required Repair
20a. No runtime errors
Both 32 and 64 bit versions of all the VC++ were installed (as admin)
20b. all the VC++ packages installed OK
21. N/A
21a. closed Wampserver BEFORE shutting down Windows

Error message: Windows could not start the wampapache on local computer
Apache/2.4.33 (Win32)
Path: m:\wamp\bin\apache\apache2.4.33\bin\httpd.exe -k runservice
Startup type: manual
Service sataus: Stopped (I cannot start it)

Error information:

Dependencies =
Ancillary Function Driver for Winsock
TCP/IP Protocol Driver

ancillary function driver for winsock dependency windows 10 =
Opened: %WinDir%\system32\drivers\, AFD.sys = 30 Mar 18 600KB
event viewer, actions, Filter…, Logged 7d, Event Sources = AFD -= 0

%WinDir%\System32, Imhsvc.dll (is missing, is that the cause of the problem?)



Edited 1 time(s). Last edit at 05/15/2018 07:18AM by SelwynNZ.

Options: ReplyQuote
Re: wampapache not Running
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: May 15, 2018 09:34AM

Hi,

Did you install Wampserver before or after checking that all VC++ packages were installed with the tool Checks VC++ packages installed

It may be that if you were not "up to date" with the redistributable packages before installing WampServer, it has not been properly installed and that even this update does not resolve your problem. We must therefore uninstall Wampserver and verify that services wampmysqld, wampapache and wampmariadb (wampmysqld64, wampmyapache64 and wampmariadb64 for Wampserver 64 bit) no longer exist - if necessary remove them.

Then restart Windows then install Wampserver 3.1.3 as an administrator.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.1.4 32 bit - Apache 2.4.37 - PHP 7.2.12/7.1.24/7.0.32/5.6.38 - MySQL 5.7.23 - MariaDB 10.3.10
Wampserver 3.1.4 64 bit - Apache 2.4.37 - PHP 7.2.12/7.1.24/7.0.32/5.6.38 - MySQL 5.7.23 - MariaDB 10.3.10
PhPMyadmin 4.8.3 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »



Edited 1 time(s). Last edit at 05/15/2018 10:37AM by Otomatic.

Options: ReplyQuote
Re: wampapache not Running
Posted by: SelwynNZ (---.bb.spark.co.nz)
Date: May 15, 2018 11:00PM

I definitely followed the recommendations and only installed WAMP after checking with the tool Checks VC++ package that all VC++ packages were installed correctly.

So where do I go from here to get around the stopped httpd.exe?

I cannot manually start that AFD service so how do I go about troubleshooting that problem?

Options: ReplyQuote
Re: wampapache not Running
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: May 16, 2018 09:15AM

Hi,

What is the result of:

Right-Click Wampmanager tray icon -> Tools -> Test port 80

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.1.4 32 bit - Apache 2.4.37 - PHP 7.2.12/7.1.24/7.0.32/5.6.38 - MySQL 5.7.23 - MariaDB 10.3.10
Wampserver 3.1.4 64 bit - Apache 2.4.37 - PHP 7.2.12/7.1.24/7.0.32/5.6.38 - MySQL 5.7.23 - MariaDB 10.3.10
PhPMyadmin 4.8.3 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »

Options: ReplyQuote
Re: wampapache not Running
Posted by: SelwynNZ (---.bb.spark.co.nz)
Date: May 17, 2018 01:34AM

Thank you, I missed that test!


***** Test which uses port 80 *****

===== Tested by command netstat filtered on port 80 =====


Test for TCP
Your port 80 is used by a processus with PID = 4
The processus of PID 4 is 'System' Session: Services
The service of PID 4 for 'System' is 'N/A'
*** ERROR *** This service IS NOT from Wampserver - Should be: 'wampapache'

Test for TCPv6
Your port 80 is used by a processus with PID = 4
The processus of PID 4 is 'System' Session: Services
The service of PID 4 for 'System' is 'N/A'
*** ERROR *** This service IS NOT from Wampserver - Should be: 'wampapache'

===== Tested by attempting to open a socket on port 80 =====

Your port 80 is actually used by :

Server: Microsoft-IIS/10.0

So I researched how to remove IIS, then uninstalled and re-installed Wamp server and the icon is now Green!

Options: ReplyQuote
Re: wampapache not Running
Posted by: Otomatic (Moderator)
Date: May 17, 2018 05:53PM

Hi,

> So I researched how to remove IIS
Item number 08 of TROUBLESHOOTING TIPS

But you didn't need to uninstall.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wampserver 3.1.4 32 bit - Apache 2.4.37 - PHP 7.2.12/7.1.24/7.0.32/5.6.38 - MySQL 5.7.23 - MariaDB 10.3.10
Wampserver 3.1.4 64 bit - Apache 2.4.37 - PHP 7.2.12/7.1.24/7.0.32/5.6.38 - MySQL 5.7.23 - MariaDB 10.3.10
PhPMyadmin 4.8.3 - MysqlDumper 1.24.5
on W10 and W7 Pro 64 bit
Documentation Apache - Documentation PHP - Documentation MySQL - Wampserver install files & addons
« Ce n'est pas parce qu'ils sont nombreux à avoir tort, qu'ils ont forcément raison. Coluche »
« It's not because they are many to be wrong, they are necessarily right. Coluche »

Options: ReplyQuote


Sorry, only registered users may post in this forum.