wamp icon red
Posted by: jotie (---.access.telenet.be)
Date: July 19, 2017 11:29AM

I Installed wampserver but can not make it work. The icon stays red.

I followed all the trouble shooting tips, but that didn't help.

I installed wampserver before on my lap (windows 7) without any trouble.

What can I do to fix this problem?

Thanks!


1 - Windows 10 version 1703 64 bit
2 - 3 - 4 - 5 - wampserver3.0.6_x64_apache2.4.23_mysql5.7.14_php5.6.25-7.0.10
6 color of WampServer icon is red

a - Apache error log : can not be found
Apache access log : can not be found

b - MySQL error log :

2017-07-18T13:07:40.824431Z 0 [Warning] InnoDB: Resizing redo log from 2*3072 to 2*320 pages, LSN=2525375
2017-07-18T13:07:40.946757Z 0 [Warning] InnoDB: Starting to delete and rewrite log files.
2017-07-18T13:07:41.022959Z 0 [Warning] InnoDB: New log files created, LSN=2525375
2017-07-18T13:07:41.148293Z 0 [ERROR] Can't start server: listen() on TCP/IP port: No such file or directory
2017-07-18T13:07:41.150297Z 0 [ERROR] listen() on TCP/IP failed with error 0
2017-07-18T13:07:41.151302Z 0 [ERROR] Aborting

2017-07-19T04:58:31.925151Z 0 [ERROR] Can't start server: listen() on TCP/IP port: No such file or directory
2017-07-19T04:58:31.927156Z 0 [ERROR] listen() on TCP/IP failed with error 0
2017-07-19T04:58:31.929202Z 0 [ERROR] Aborting


c - PHP error log :

[18-Jul-2017 13:07:39 UTC] No error - Only to create the file

d - The windows event viewer

Apache error :

Error 19/07/2017 6:58:29 Apache Service 3299 None

The Apache service named reported the following error:
>>> AH00451: no listening sockets available, shutting down

- <Event xmlns="[schemas.microsoft.com];
- <System>
<Provider Name="Apache Service" />
<EventID Qualifiers="0">3299</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2017-07-19T04:58:29.078966300Z" />
<EventRecordID>6391</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>DESKTOP-Q1PGRAI</Computer>
<Security />
</System>
- <EventData>
<Data>The Apache service named</Data>
<Data />
<Data>reported the following error: >>></Data>
<Data>AH00451: no listening sockets available, shutting down</Data>
<Data />
<Data />
<Data />
<Data />
<Data />
</EventData>
</Event>


Error 19/07/2017 6:58:29 Apache Service 3299 None

The Apache service named reported the following error:
>>> (OS 10013)Er is geprobeerd toegang te verkrijgen tot een socket op een volgens de toegangsmachtigingen niet toegestane manier. : AH00073: make_sock: unable to listen for connections on address 0.0.0.0:80 .


- <Event xmlns="[schemas.microsoft.com];
- <System>
<Provider Name="Apache Service" />
<EventID Qualifiers="0">3299</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2017-07-19T04:58:29.078966300Z" />
<EventRecordID>6390</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>DESKTOP-Q1PGRAI</Computer>
<Security />
</System>
- <EventData>
<Data>The Apache service named</Data>
<Data />
<Data>reported the following error: >>></Data>
<Data>(OS 10013)Er is geprobeerd toegang te verkrijgen tot een socket op een volgens de toegangsmachtigingen niet toegestane manier. : AH00073: make_sock: unable to listen for connections on address 0.0.0.0:80</Data>
<Data />
<Data />
<Data />
<Data />
<Data />
</EventData>
</Event>


Error 19/07/2017 6:58:29 Apache Service 3299 None

The Apache service named reported the following error:
>>> (OS 10013)Er is geprobeerd toegang te verkrijgen tot een socket op een volgens de toegangsmachtigingen niet toegestane manier. : AH00073: make_sock: unable to listen for connections on address [::]:80 .


- <Event xmlns="[schemas.microsoft.com];
- <System>
<Provider Name="Apache Service" />
<EventID Qualifiers="0">3299</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2017-07-19T04:58:29.077964100Z" />
<EventRecordID>6389</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>DESKTOP-Q1PGRAI</Computer>
<Security />
</System>
- <EventData>
<Data>The Apache service named</Data>
<Data />
<Data>reported the following error: >>></Data>
<Data>(OS 10013)Er is geprobeerd toegang te verkrijgen tot een socket op een volgens de toegangsmachtigingen niet toegestane manier. : AH00073: make_sock: unable to listen for connections on address [::]:80</Data>
<Data />
<Data />
<Data />
<Data />
<Data />
</EventData>
</Event>

The Apache service named reported the following error:
>>> AH00015: Unable to open logs .


- <Event xmlns="[schemas.microsoft.com];
- <System>
<Provider Name="Apache Service" />
<EventID Qualifiers="0">3299</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2017-07-19T04:58:29.078966300Z" />
<EventRecordID>6392</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>DESKTOP-Q1PGRAI</Computer>
<Security />
</System>
- <EventData>
<Data>The Apache service named</Data>
<Data />
<Data>reported the following error: >>></Data>
<Data>AH00015: Unable to open logs</Data>
<Data />
<Data />
<Data />
<Data />
<Data />
</EventData>
</Event>

MySQL error :


Error 19/07/2017 6:58:31 MySQL 100 None

Can't start server: listen() on TCP/IP port: No such file or directoryFor more information, see Help and Support Center at [www.mysql.com].


- <Event xmlns="[schemas.microsoft.com];
- <System>
<Provider Name="MySQL" />
<EventID Qualifiers="49152">100</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2017-07-19T04:58:31.927156400Z" />
<EventRecordID>6396</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>DESKTOP-Q1PGRAI</Computer>
<Security />
</System>
- <EventData>
<Data>Can't start server: listen() on TCP/IP port: No such file or directory</Data>
</EventData>
</Event>

Error 19/07/2017 6:58:31 MySQL 100 None

listen() on TCP/IP failed with error 0For more information, see Help and Support Center at [www.mysql.com].


- <Event xmlns="[schemas.microsoft.com];
- <System>
<Provider Name="MySQL" />
<EventID Qualifiers="49152">100</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2017-07-19T04:58:31.928159100Z" />
<EventRecordID>6397</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>DESKTOP-Q1PGRAI</Computer>
<Security />
</System>
- <EventData>
<Data>listen() on TCP/IP failed with error 0</Data>
</EventData>
</Event>

Error 19/07/2017 6:58:31 MySQL 100 none

Aborting
For more information, see Help and Support Center at [www.mysql.com].

<Event xmlns="[schemas.microsoft.com];
- <System>
<Provider Name="MySQL" />
<EventID Qualifiers="49152">100</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2017-07-19T04:58:31.929202800Z" />
<EventRecordID>6398</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>DESKTOP-Q1PGRAI</Computer>
<Security />
</System>
- <EventData>
<Data>Aborting</Data>
</EventData>
</Event>




7 - In the file c:\Windows\System32\drivers\etc\hosts, what are the active lines with the name [localhost] in them?

# localhost name resolution is handled within DNS itself.

127.0.0.1 localhost
::1 localhost


9 - Do you have access to phpMyAdmin? no


10 - If you refer to an error message, please include the EXACT wording of the error in your post
11 - If you use an Antivirus and / or Firewall, please include the names of these :

Bullguard active
McAfee is installed but not active


12 - What is the full path to the installation of WampServer (eg D:\wamp\) :
C::\wamp\

13 - If you have one or more Virtual Hosts defined, please show their definition(s)
None

Options: ReplyQuote
Re: wamp icon red
Posted by: RiggsFolly (Moderator)
Date: July 19, 2017 03:20PM

Is your PC connected to a network?

---------------------------------------------------------------------------------------------
(Windows 10 Pro 64bit) (Wampserver 3.1.3 32bit & 64bit)
<Apache 2.4.29/2.2.31> <PHP 7.2/7.1/7.0/5.6/5.5/5.4> <MySQL 5.7.19/5.6.39/5.5.28>
<MariaDB 10.2.14> <phpMyAdmin4.8.1> <MySQL Workbench 6.3.10>

Read The Manuals Apache -- MySQL -- PHP -- phpMyAdmin
Get your Apache/MySQL/mariaDB/PHP ADDONs here from the WAMPServer alternate Repo
-X-X-X- Backup your MySQL databases regularly Here is How dont regret it later! Yes even when developing -X-X-X-

Options: ReplyQuote
Re: wamp icon red
Posted by: jotie (---.access.telenet.be)
Date: July 19, 2017 06:01PM

Yes. home network

Options: ReplyQuote
Re: wamp icon red
Posted by: RiggsFolly (Moderator)
Date: July 19, 2017 07:42PM

2 antivirus's on one machine is never a good idea

---------------------------------------------------------------------------------------------
(Windows 10 Pro 64bit) (Wampserver 3.1.3 32bit & 64bit)
<Apache 2.4.29/2.2.31> <PHP 7.2/7.1/7.0/5.6/5.5/5.4> <MySQL 5.7.19/5.6.39/5.5.28>
<MariaDB 10.2.14> <phpMyAdmin4.8.1> <MySQL Workbench 6.3.10>

Read The Manuals Apache -- MySQL -- PHP -- phpMyAdmin
Get your Apache/MySQL/mariaDB/PHP ADDONs here from the WAMPServer alternate Repo
-X-X-X- Backup your MySQL databases regularly Here is How dont regret it later! Yes even when developing -X-X-X-

Options: ReplyQuote
Re: wamp icon red
Posted by: jotie (---.access.telenet.be)
Date: July 20, 2017 11:00AM

Thanks for your advice.

I deinstalled mcafee and wampserver.

After reboot I reinstalled wampserver (as admin) but icon still red.

Options: ReplyQuote
Re: wamp icon red
Posted by: RiggsFolly (Moderator)
Date: July 20, 2017 11:22AM

Ok,

Assuming you have all the required MSVC Runtimes installed? DO YOU??

These lines

`no listening sockets available, shutting down` and
`listen() on TCP/IP failed with error 0`

makes me thing that maybe you have something else using TCP Port 80 and TCP port 3306

Do you have another Apache and MySQL running? Maybe you tried installing Apache and MySQL manually and did not properly uninstall them before trying WAMPServer.

Another reaosn for port 80 issues could be IIS and/or SKYPE, do you have either of these installed?

---------------------------------------------------------------------------------------------
(Windows 10 Pro 64bit) (Wampserver 3.1.3 32bit & 64bit)
<Apache 2.4.29/2.2.31> <PHP 7.2/7.1/7.0/5.6/5.5/5.4> <MySQL 5.7.19/5.6.39/5.5.28>
<MariaDB 10.2.14> <phpMyAdmin4.8.1> <MySQL Workbench 6.3.10>

Read The Manuals Apache -- MySQL -- PHP -- phpMyAdmin
Get your Apache/MySQL/mariaDB/PHP ADDONs here from the WAMPServer alternate Repo
-X-X-X- Backup your MySQL databases regularly Here is How dont regret it later! Yes even when developing -X-X-X-

Options: ReplyQuote
Re: wamp icon red
Posted by: jotie (---.access.telenet.be)
Date: July 20, 2017 01:38PM

There is no other Apache nor MySQL running.

I deinstalled skype and all boxes in ISS unchecked



test port 80 and 3306 :



***** Test which uses port 80 *****

===== Tested by command netstat filtered on port 80 =====

Port 80 is not found associated with TCP protocol

Test for TCPv6
Port 80 is not found associated with TCP protocol

===== Tested by attempting to open a socket on port 80 =====

Your port 80 is not actually used.



***** Test which uses port 3306 *****

===== Tested by command netstat filtered on port 3306 =====

Port 3306 is not found associated with TCP protocol
Port 3306 is not found associated with TCP protocol




test port 8080 and 3307 :


***** Test which uses port 8080 *****

===== Tested by command netstat filtered on port 8080 =====

Port 8080 is not found associated with TCP protocol
Port 8080 is not found associated with TCP protocol

===== Tested by attempting to open a socket on port 8080 =====

Your port 8080 is not actually used.


***** Test which uses port 3307 *****

===== Tested by command netstat filtered on port 3307 =====

Port 3307 is not found associated with TCP protocol
Port 3307 is not found associated with TCP protocol

Options: ReplyQuote
Re: wamp icon red
Posted by: jotie (---.access.telenet.be)
Date: July 24, 2017 12:16PM

How can I see if something else is using TCP Port 80 and TCP port 3306 ?

I tried to use port 8080 and 3307 but this gave the same results

Options: ReplyQuote
Re: wamp icon red
Posted by: RiggsFolly (Moderator)
Date: July 24, 2017 06:02PM

Did you install ALL the MSVC runtimes that I suggested at the beginning of this topic?

If not you will have to do so.

If you installed WAMPServer, before installing ALL the runtimes, then you will have to uninstall WAMPServer, and then re-install it AFTER all the runtimes are installed.

---------------------------------------------------------------------------------------------
(Windows 10 Pro 64bit) (Wampserver 3.1.3 32bit & 64bit)
<Apache 2.4.29/2.2.31> <PHP 7.2/7.1/7.0/5.6/5.5/5.4> <MySQL 5.7.19/5.6.39/5.5.28>
<MariaDB 10.2.14> <phpMyAdmin4.8.1> <MySQL Workbench 6.3.10>

Read The Manuals Apache -- MySQL -- PHP -- phpMyAdmin
Get your Apache/MySQL/mariaDB/PHP ADDONs here from the WAMPServer alternate Repo
-X-X-X- Backup your MySQL databases regularly Here is How dont regret it later! Yes even when developing -X-X-X-



Edited 1 time(s). Last edit at 07/25/2017 03:28PM by RiggsFolly.

Options: ReplyQuote
Re: wamp icon red
Posted by: jotie (---.access.telenet.be)
Date: July 25, 2017 03:22PM

I refreshed all the MSVC runtimes and now icon turned green.

Thanks for your help!

Jotie

Options: ReplyQuote


Sorry, only registered users may post in this forum.